Brederode is een roemrucht Hollands geslacht.

De familie stamt af van de heren Van Teylingen (via Dirk van Teylingen (1205-1231)). Ze hebben zich in de tweede helft van de 13e eeuw naar het nieuwe Kasteel Brederode bij Santpoort genoemd, dat werd gebouwd tussen 1282 en ca. 1292 in opdracht van Willem I van Brederode. De naam Brederode verwijst naar een stuk bosgrond (Brede Roede) dat gerooid werd om het kasteel op te bouwen.

De Brederodes speelden in de Hoekse en Kabeljauwse twisten een grote rol als veldheer aan de Hoekse kant. In 1351 werd het kasteel daarbij veroverd door de Kabeljauwse Gijsbrecht II van Nijenrode na een belegering waarbij het grootste deel van het fort werd verwoest. Het kasteel werd gesloopt en midden 14e eeuw weer opgebouwd, om (waarschijnlijk) in 1426 opnieuw te worden verwoest en in 1461 gedeeltelijk te worden hersteld, waarna het in 1573 door Spaanse soldaten werd geplunderd en in brand gestoken. Sindsdien is het een ruïne.

De Heren van Brederode hadden ook het Noord-Hollandse Bergen tot 1568 in eigendom. Hendrik van Brederode (1531-1568) staat bekend als een van de initiatiefnemers van het Verbond der Edelen. Hij was een van de leiders van de opstand tegen Filips de Tweede, koning van Spanje. Hieraan dankt Hendrik zijn naam de Grote Geus. Na zijn plotselinge dood verkeerde de Heerlijkheid Bergen jarenlang in kommervolle omstandigheden.

Start typing and press Enter to search