“It’s 5 o’clock somewhere…” borrelcultuur rond de wereld

 In Blog

HET BORRELUUR
In Nederland hebben we er een speciaal woord voor: borrelen. Maar het borreluur is uiteraard geen typisch Nederlands verschijnsel. Samen een drankje drinken en een hapje eten na het werk is een belangrijke gemeenschappelijke activiteit in vrijwel alle culturen rond de wereld. En net als taal, zegt de drankcultuur een hoop over de bevolking van een land: ieder volk heeft zijn eigen, unieke gewoonten.

DUITSLAND
In Europa worden bier en wijn het meest gedronken. Duitsland herbergt een aantal van de oudste brouwerijen ter wereld en kent vele honderden verschillende lokale biersoorten. Als je in Duitsland bent is het advies: volg je Duitse gezelschap als je met hen gaat borrelen. In Duitsland is het drinken van bier zo’n cultureel ingesleten bezigheid dat het niet ongewoon is om er al tijdens het ontbijt mee te beginnen (Frühschoppen). Met drinkt werkelijk overal. Dat is iets waar je in Nederland vreemd voor aangekeken zou worden.

GEORGIË
Men vermoedt dat de eerste wijn in Georgië gemaakt werd en de drankcultuur daar is dan ook zeer levendig. Als Georgiërs toasten, toasten ze op alles wat je maar kunt bedenken: op familie, vrienden, levend of dood – de tamada (toaster) kan alles kwijt wat er in hem opkomt.

FRANKRIJK
Al is het eigenlijk Georgië, toch wordt Frankrijk gezien als het nummer één wijnland van de wereld, een eerste plaats die ze delen met Italië. Ook doordat er in Vaticaanstad, na Andorra, per capita het meeste wijn gedronken wordt van heel Europa! Rode wijn met rood vlees en gerechten met tomaten en witte wijn met wit vlees, vis en zeevruchten. In de Tweede Wereldoorlog was het conserveren van wijn een daad van verzet; toen de nazi’s Frankrijk bezetten en plunderden, maakten de wijnmakers er een sport van om hun dierbare wijn in geheime kelders te bewaren. Er is de Franse grap: “Hoe herken je een buitenlander in een café? Hij drinkt rode wijn.” Rode wijn is namelijk alleen bestemd om te drinken tijdens het diner. Een echte Fransman drinkt voornamelijk wit, rosé, kir of champagne als aperitief. Als je proost – zo gaat de legende ook in Nederland, Duitsland en Spanje – houd dan oogcontact met je gezelschap, anders wachten je zeven jaar met slechte seks.

JAPAN
Bij de Japanse drankcultuur denk je al snel aan sake (ook wel bekend als nihonshu), maar daarnaast is ook in Azië bier zo’n beetje de meest geconsumeerde drank. Japanners hebben misschien een behouden en introverte reputatie, maar tijdens het borrelen komen ze helemaal los. Voor het drinken met een Japans gezelschap is er echter wel etiquette. Zo mag je bijvoorbeeld nooit je eigen drankje inschenken, maar word je geacht het glas van je buurman of -vrouw te vullen. De glazen van oudere mensen worden altijd het eerst ingeschonken (dit is natuurlijk een belangrijk detail wanneer je samenkomt om zaken te doen) en als je een drankje weigert, wordt dat over het algemeen gezien als onbeleefd.

DE BRITTEN
Groot-Brittanië is befaamd om haar donkere stouts, ales en de pintglazen die voor menig buitenlander eigenlijk aan de grote kant zijn. Het is gebruikelijk dat, als je met meerdere mensen naar de pub gaat, iedereen een rondje haalt voor het hele gezelschap. Natuurlijk eet je daarnaast de klassieke maaltijden die de Engelsen graag nuttigen tijdens een bezoekje aan de pub: Shephard’s Pie, fish ‘n’ chips, en Scotch Egg.

OOST-EUROPA
Oost-Europa heeft ook een notoire drankcultuur. We kennen allemaal wodka, de nationale favoriet in Rusland, waar in de tijden van Ivan de Verschrikkelijke medicinale tincturen mee werden gemaakt. “Vashe zdorovye!” roepen de Russen tijdens het drinken: “op je gezondheid!” In Oekraïne is het tijdens bruiloften gebruik om één van de schoenen van de bruid te stelen. De schoenendief mag vervolgens een aantal feestgangers opdrachten geven. Een van de opdrachten is traditioneel om een drankje uit de schoen te drinken (uit een glas, dat in de schoen gezet wordt).
In Rusland is het niet minder dan gewoon om geslaagde zakendeals te vieren met een toast (of twee, of drie) en in de meeste Europese en Aziatische landen wordt het ook gewaardeerd als je een goede fles wijn meeneemt naar een diner of zakenrelatie. Met je Midden-Oosterse, joodse en Indiase vrienden moet je daar uiteraard wat voorzichtiger mee zijn.

SPRAAKWATER TIJDENS DE CURSUS IN BARCELONA
Iedereen weet dat het spreken van een vreemde taal altijd nét iets beter gaat na een paar drankjes (spraakwater), dus heb jij nou behoefte om met een paar glazen heerlijke cava of sangría je Spaans te beproeven in nergens minder dan het zonovergoten Barcelona? Meld je dan nu aan voor onze zomercursus Spaans. Je hebt nog maar [6] weken voordat de inschrijving sluit, dus wees er snel bij!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search