De heilige Antonius

 In Blog

ANTONIUS VAN EGYPTE: BESCHERMHEILIGE VAN ONZE HUISDIEREN
Het is morgen de naamdag van Antonius de Grote van Egypte. Hij was een christelijke heilige en wordt gezien als de vader van het kloosterleven. Hij werd geboren in het jaar 251 in Hoet-nen-nesoe, een oud-Egyptische stad vlakbij Beni Suef. Toen hij twintig jaar was stierven zijn ouders, maar lieten hem niet onbemiddeld achter. Na al zijn bezittingen te hebben weggegeven, vertrok hij echter naar de woestijn om daar in eenzaamheid te leven.

KLOOSTERORDE
Andere christenen voegden zich bij hem en vormden een eerste gemeenschap van monniken in de Oostelijk Woestijn van Egypte. Antonius werd 105 jaar oud. Hij werd op zijn eigen verzoek op een geheime plek begraven. Het mocht niet baten: er is nogal gerotzooid met zijn stoffelijke resten. Zelfs in ons Groningse Warfhuizen zou een botreliek van de heilige liggen, van ca. 2 cm lang. De orde van de Sint-Antonius werd in 1095 officieel gesticht in Zuid-Frankrijk.

ANTONIUS MET HET VARKEN
De bijnaam van de heilige is Antonius met het varken. Deze naam is ontstaan in de Middeleeuwen. Antonieten, zijn volgelingen, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten aan zieken. Op 17 januari werden deze varkens dan geslacht en het vlees werd aan de armen gegeven. Het onderscheidingsteken van de orde is het Antoniuskruis of Tau-kruis, een soort T, gedragen aan een koord op het habijt. Zijn attribuut is de bel. De varkens van zijn orde droegen dan ook een bel.

DALÍ EN BOSCH
Salvador Dalí en ook Jeroen Bosch zijn ook door Antonius geïnspireerd. Hij zou namelijk problemen gehad hebben met demonen die hem in verzoeking trachtten te brengen. Dat levert natuurlijk altijd mooi materiaal voor schilders op!

SPANJE
Antonius is behalve de beschermheilige van slagers, suikerbakkers en begrafenisondernemers ook de beschermheilige van onze huisdieren. In Spanje wordt het feest van Antonius groots gevierd. In de kerken zegenen priesters huisdieren zodat ze er weer tegen kunnen. Dit geeft ludieke beelden van grote massa’s mensen met huisdieren die de zegen ontvangen. Soms zijn er zoveel mensen dat de mis buiten de kerk gevierd moet worden. Als je op 17 januari in Madrid bent, bezoek de Iglesia de San Antón, gewijd aan deze heilige. Een feest om te zien, schat ik in!

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search