Deze week in taal

 In Blog

Interesse in taalnieuws, maar geen tijd om alles bij te houden? Brederode maakte een selectie van het interessantste taalnieuws van de afgelopen week.

Engels zeer vreemde taal

Een nieuwe studie wijst uit: Engels is een van de vreemdste talen. Taalkundigen onderzochten welke eigenschappen van verschillende talen – zoals klanken, woordvolgordes, et cetera – het minst voorkomen. Dit deden ze door een dataset van 955 talen te analyseren. Hier kwam uit dat Engels gebruik maakt van taalelementen die in de meeste andere talen niet voorkomen.
https://theconversation.com/linguists-found-the-weirdest-languages-and-english-is-one-of-them-113621

Maak je baby slimmer

Wil je je baby slimmer maken? Leer hem een tweede taal. Hoe eerder, hoe beter, volgens een recent nieuw onderzoek. Door het leren van een nieuwe taal, ontwikkelen er in onze hersenen namelijk allerlei gebieden die later in het leven van pas komen bij taken zoals het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen.
https://bigthink.com/laurie-vazquez/the-sooner-you-expose-a-baby-to-a-second-language-the-smarter-theyll-be

Floppy versus brein

Over baby’s gesproken: de hoeveelheid informatie die nodig is voor mensen om van kleins af aan hun eerste taal te leren, past bijna op een ouderwetse floppy disk; 1,5 megabytes.
https://www.newscientist.com/article/2197652-all-the-info-our-brain-needs-for-language-nearly-fits-on-a-floppy-disc/

Taaltoets voor inburgering niet effectief genoeg

Strenge taaltoetsen helpen inburgeraars in Nederland niet. Integendeel, betogen taaldocent Heleen van der Veld en rechtsfilosofe Tamar de Waal. Volgens hen is het beter om, in plaats van een ‘summatieve’ eindtoets waar alles op aankomt, te kiezen voor kleinere, formatieve (tussentijdse) toetsen. https://www.parool.nl/opinie/-een-taaltoets-voor-inburgeraars-werkt-juist-averechts~a4626179/

Inheemse talen in Australië

Voordat Australië gekoloniseerd werd door Europeanen, waren er zo’n 250 gesproken inheemse talen. Nog maar 13 van deze talen worden vandaag de dag niet met uitsterven bedreigd. Het in leven houden van deze inheemse talen is echter zeer belangrijk voor de emancipatie van minderheden in Australië, en dus maakte taalkundige Ghil’ad Zuckermann daar zijn missie van.
http://www.bbc.com/future/story/20190320-the-man-bringing-dead-languages-back-to-life

Wij bij Brederode wensen je een fijne week. Houd de website of onze facebookpagina in de gaten voor meer interessant taalnieuws.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search