In Spanje is koffie een big deal

 In Blog

“Ohne meinen Morgenkaffee bin ich wie eine ausgetrocknete Ziege.”

(“Zonder mijn ochtendkoffie ben ik als een uitgedroogd stuk geit.”)

– J.S. Bach

Als je in een Spaans barretje of restaurantje bent, is het makkelijk om overweldigd te raken door de veelvoud aan soorten koffie die je er kunt krijgen. De eet- en drinkcultuur in Spanje vertelt vele geheimen over het Spaanse volk. Het kenmerkt zich door de kleine geluksmomentjes die je beleeft met een goed glas Rioja, versgemaakte tapas of een heerlijke kop koffie. Voor Spanjaarden staat koffie symbool voor samenkomen, ontspanning en goede gesprekken. Brederode maakt je wegwijs in de wereld van Spaanse koffie, zodat je straks tijdens je taalreis naar Barcelona koffie kunt bestellen zoals een local dat zou doen.

Café solo

We beginnen simpel: café solo is een gewone espressoshot en is de meest gedronken soort koffie in heel Spanje. Als je deze te sterk vindt kun je hem laten verdunnen met water, dan bestel je een café americano of een café con hielo . Als je een lange dag voor de boeg hebt en je bent toe aan wat sterkers, kun je ook voor een café solo largo (een dubbele café solo) gaan.

Café con leche/Café cortado/Café Manchado

Spanje is het enige land ter wereld waar de koffie vernoemd wordt naar de hoeveelheid melk in plaats van de hoeveelheid koffie. Spanjaarden kennen dan ook veel varianten van koffie met melk. Cortado betekent “verdund” en een café cortado is meestal een café solo met een schuimlaagje erop. Een café con leche is een café solo met melk, maar per regio verschilt het wat je krijgt als je een café cortado of een café con leche bestelt; zo maken ze bijvoorbeeld in Barcelona eigenlijk geen onderscheid meer tussen die twee. Een café con leche wordt ook wel een café manchado genoemd – een ‘gevlekte’ koffie. Niet te verwarren met leche manchada; warme melk met een beetje koffie voor de smaak.

Carajillo

Wil je wat sterkers, dan neem je koffie met een beetje extra: un carajillo. Dit is koffie met een dranksoort naar keuze – meestal brandy, rum, Bailey’s of whiskey. Door Spanjaarden wordt café carajillo vaak ‘s middags en ‘s avonds gedronken. Als je je extra avontuurlijk voelt, kun je ook voor een café irlandés (Irish coffee) gaan, dat is een Carajillo met whiskey en slagroom.

Café bombón

Als je een echte zoetekauw bent, zoek dan niet verder: De café bombón is het drankje voor jou. Deze koffie is aangemaakt met gecondenseerde melk.
Als je van een van deze smaken liever de decafé-variant wilt, kun je ze ook descafeinado bestellen. Iedere koffiesoort kent trouwens ook zijn lokale varianten. Zo heb je op de Tenerife bijvoorbeeld de barraquito, die gemaakt wordt met gecondenseerde melk, Licor 43 en melkschuim, door sommigen de “lekkerste koffie van Tenerife” genoemd.

Ook Barcelona barst van de koffiebars, van historische familietentjes tot lichte, moderne cafés. Ben je na het lezen van dit stuk benieuwd hoe je je koffie in het Spaans moet bestellen? Boek dan nu je taalreis naar Barcelona met Brederode.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search